Braća uvek-uvik zajednoBraća uvek-uvik zajedno

Pre 99 godine, 13. novembra 1918. godine srpska vojska je ušla u Suboticu i dočikani su kao veliki oslobodioci, svih naroda koji su živeli na ovim prostorima, a bili ugnjetavani od strane Austro-ugarske vladavine. Tog 13. novembra 1918. godine, dolazak voza u 18,35 časova označio je kraj viševekovne vladavine Austro-ugarske I slobodu za slovenski narod koji je želeo da se ujedini. Oko 70.000 Srba I Bunjevaca dočikali su srpsku vojsku kao oslobodioce. Ovaj datum je obelužavan do Drugog svetskog rata kada je mađarska vojska skinula ploču, da bi bila ponovo postavljenja na inicijativu Srba i Bunjevaca 1991.godine. Od tada pa sve do danas, se obilužava manifastacija “Braća uvek-uvik zajedno”. U ime organizatora, Mile Tasić je rekao da je dobro da se Dan pomirenja u poslednjih pet godina obilužava kao državni praznik u Srbiji, podsićajući da nije lako bilo doći do slobode.
Ove godine se navršava i 26 godina od zajedničkog rada na obilužavanja ovog datuma Srpskog kulturnog centra “Sveti Sava” i Bunjevačkog kulturnog centra Subotica koji su I inicirali obnavljanje spomen ploče na Željezničkoj stanici.
Prisutnima se obratio I gradonačelnik Subotice Bogdan Laban koji je istakao da su srpski i bunjevački prvaci u Subotici, koja je bila daleko od centra iz kog se vodila borba za oslobođenje slovenskih naroda koji su živili u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji, iskreno virovali u konačnu pobidu i ujedinjenje ovih krajeva sa Kraljevinom Srbijom. On je podsetio da je 5. novembra 1918. godine, u stanu Vladislava Manojlovića, održan važan sastanak, na kome su donete i odluke da se osnuje Bunjevačko–srpski narodni odbor i da se osnivački zbor Odbora održi 10. novembra,  naveo je da je tom sastanku pretethodila prva konferencija bunjevačko-srpskih prvaka, koji su se nalazili u Subotici, održana 20. oktobra radi postizanja dogovora o tome šta bi trebalo da se preduzme da u Suboticu dođe srpska vojska i oslobodi i ove krajeve.Na toj konferenciji, dodao je, održanoj u tajnosti, u stanu Albe Malagurskog, došla je do izražaja snažna i nepokolebljiva jugoslovenska svist Bunjevaca i Srba koji su bili spremni na sve samo da ostvare san svojih predaka.
“ Na nama i budućim generacijama je da odajemo počast našim slavnim precima koji su u borbi za slobodu dali ono najdragocenije što imaju – svoje živote”, poručio je gradonačelnik Laban.
Nakon Svičane akademije koja je održana na sceni “Jadran”, nikadašnjim Sokolskom domu, pridsidnik Bunjevačke matice, Veljko Vojnić upriličio je malo druženje kada su i podiljene zahvalnice. Gradonačelnik Laban je positio I Bunjevačku maticu.
Organizatori manifestacije su: Srpski kulturni centar „Sveti Sava“, Bunjevački kulturni centar, Grad Subotica i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca.

Autor članka

admin

Bunjevačka matica ima dugu tradiciju, a za cilj ima očuvati kulturnu i tradicijsku vridnost Bunjevaca i Bunjevki.