Čuvajmo bunjevački jezikČuvajmo  bunjevački jezik

Svakih 14 dana nestaje jedan jezik. Gotovo polovina od približno 7000 jezika na planeti verovatno će nestat do početka slidećeg vika, jer mnoge zajednice preferiraju engleski, mandarinski ili španski u odnosu na materinski jezik.
Osnovno za preživljavanje jezika je da se prenosi dici, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, da se niguje u škulama, medijima.
U Srbiji postoji više od 30 etničkih zajednica koje govore svoj vlastiti jezik, a službeni su 11 manjinskih jezika. Oko 70.000 djece u Srbiji obrazuje se na osam manjinskih jezika.

Stoga se danas treba podsititi zašto bismo održali i očuvali govor Bunjevaca, odnosno jezik kao najvažniju osobinu Bunjevačkog identiteta.
Bunjevački jezik i bio u službeno korišten u 18. viku (prvi je Statut grada Subotice napisan na bunjevačkom).

Jezik je osnovni element kulture, I brez njegovog očuvanja i dodatnog učvršćivanja kroz istraživanja nije moguće osigurati kontinuitet opstanka bunjevačke nacionalne manjine.
Da podsitimo, svrha Europske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, je razvoj i češća upotreba jezika koji se govore na evropskom kontinentu, bez obzira na njihov službeni status, odnosno, jezike koji su na ograničenom području ili koji su nasljeđe određene manjine koja je koncentrisana na određenoj teritoriju. U dokumentu se kao temeljno načelo ističe zaštita istorijskih, regionalnih i manjinskih jezika u Evropi, pravo upotrebe tih jezika u javnoj komunikaciji i očuvanje kulturne raznolikosti.
Maternji jezik se slavi na svitu od 1999. godine kako bi promovisao jezičnu i kulturnu raznolikost, kao i višejezičnost.
Članice Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESCO, 21 februara proglasio je Međunarodnim danom materinskog jezika, kao sićanje na studente koji su 1952. godine ubijeni u Daki, jer su protestvovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za službeni jezik.

Autor članka

admin

Bunjevačka matica ima dugu tradiciju, a za cilj ima očuvati kulturnu i tradicijsku vridnost Bunjevaca i Bunjevki.