Izložba umetnosti u tehniki slame pod nazivom „U čast Dana Dužijance“Izložba umetnosti u tehniki slame pod nazivom „U čast Dana Dužijance“

U prostorijama Bunjevačke matice (Korzo broj 8) u utorak, 7.avgusta 2018.godine biće otvorena izložba umetnosti u tehniki slame pod nazivom „U čast Dana Dužijance“. Izložbu će otvorit Mile Tasić, a početak je zakazan za u 18 časova.
Na severu Srbije, u Subotici i Somboru i njinoj okolini, narodna umitnost je podignuta na visok nivo. Vridne ruke žena mahom sa sela, od pšenice, raži, slame stvaraje pridmete i slike izrađene u tehniki slame koje pripadaje naivnoj umetnosti. Umešnim prstima, slamarke izrađuju perlice, nakit, predmete, ali i slike od slame.
“Slama je dar prirode, snaga ravnice, hrana žitnice, rad i molitva, blagoslov Boga, svičanost Dužijance. Slama obuhvata dalekim i mirnim pogledom ravnicu, koja čini život ovog podnevlja, viru, kulturu, običaje, istoriju, turizam, zajednicu i porodicu”, kaže čuvena umitnica u izradi predmeta od slame iz Subotice, Ivana Dulić, koja je porid svoji šest pridmeta od slame, prikazala i perlicu iz 1989. godine, koju je izradila, rodonačelnica ove naivne umitnosti, Kata Rogić.

Autor članka

admin

Bunjevačka matica ima dugu tradiciju, a za cilj ima očuvati kulturnu i tradicijsku vridnost Bunjevaca i Bunjevki.