Izložba umetnosti u tehniki slame u čast „Dana Dužijance“http://www.bunjevacka-matica.org/wp-content/uploads/2018/08/Ivan-Sedlak-i-Zvonko-Stantić.jpghttp://www.bunjevacka-matica.org/wp-content/uploads/2018/08/Ivan-Sedlak-i-Zvonko-Stantić.jpgIzložba umetnosti u tehniki slame u čast  „Dana Dužijance“

U prostorijama Bunjevačke matice u utorak, 7.avgusta 2018.godine otvorena je izložba umetnosti u tehnici slame pod nazivom „U čast Dana Dužijance“. Izložbu je otvorio likovni kritičar Mile Tasić.
Na severu Srbije, u Subotici i Somboru i njinoj okolini, narodna umitnost je podignuta na visok nivo. Vridne ruke žena mahom sa sela, od pšenice, raži, slame stvaraje pridmete i slike izrađene u tehniki slame koje pripadaje naivnoj umetnosti. Umešnim prstima, slamarke izrađuju perlice, nakit, predmete, ali i slike od slame.

“Slama je dar prirode, snaga ravnice, hrana žitnice, rad i molitva, blagoslov Boga, svičanost Dužijance. Slama obuhvata dalekim i mirnim pogledom ravnicu, koja čini život ovog podnevlja, viru, kulturu, običaje, istoriju, turizam, zajednicu i porodicu”, kaže čuvena umetnica u izradi predmeta od slame iz Subotice, Ivana Dulić, koja je porid svoji šest pridmeta od slame, prikazala i perlicu iz 1989. godine, koju je izradila, rodonačelnica ove umetnosti, Kata Rogić.
Likovni ktiričar Mile Tasić je istako da je Ivana Dulić napravila iskorak u slamarstvu koji je tradicija na prostoru severa Bačke.
“Ono što čini ovu postavku posebno značajnu jeste I priča koja stoji iza svake slike izrađene u slami.To su slike koje Ivana Dulić kreira I stvara na osoben način. Te slike su posibne I ne pridstavljaju pusto preslikavanje okoline, enterijera….Njina tehnika će se tek istraživati u istoriji umetnosti I etnologiji”, rekao je likovni ktiričar Mile Tasić.
Tasić se osvrnio I na značaj samih perlica ocinjujući da se na svadbama ne triba kitit veštačkam cvićem, nego mož I perlicama od slame, jer je rič o prirodnom materijalu.

Umetnica u tehniki slame, Ivana Dulić kaže da čim počne nova godina ona krene da izrađuje pridmete I slike od slame.
“Ove godine sam napravila četiri velike slike za Dužijancu. To je ušlo u krvi I svaka slika ima svoju priču I nosi poruku za neke druge generacije koje dolaze iza nas.Mislim da bi bilo lipo da se ovo nastavi, sa nikom školom. Perlice su se radidile još 1911.godine, negde 1936. godine bile su sa cvetićima, a nadas su perlice više ukras lita”, kaže Ivana Dulić.

Počasni pridsidnik Bunjevačke matice Ivan Sedlak pozdravio je pridsidnicu Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine dr Suzanu Kujundžić Ostojić, potpridsednika UG “Bunjevačkog kola”, Aleksandra Bošnjaka I druge prisutne.
“Posibno smo ponosni na izložbu jer ona nije obična izložba u tehniki slame, neg izložba umetničkog stvaralaštva u ovoj tehnici. Svaka od ovih slika ima svoju priču, dubinu I poglid.Kroz izložbu vidimo kakav nam je bio život, običaji I tradicija”, kaže Sedlak.
Čuveni bunjevački pisnik Geza Babijanović odrecitovo je pismu “Boginja žita”.

Autor članka

admin

Bunjevačka matica ima dugu tradiciju, a za cilj ima očuvati kulturnu i tradicijsku vridnost Bunjevaca i Bunjevki.