Održana Svičana akademija u Velikoj većnici Gradske kućehttp://www.bunjevacka-matica.org/wp-content/uploads/2018/11/veljko-i-miurko.jpghttp://www.bunjevacka-matica.org/wp-content/uploads/2018/11/veljko-i-miurko.jpghttp://www.bunjevacka-matica.org/wp-content/uploads/2018/11/veljko-i-miurko.jpgOdržana Svičana akademija u Velikoj većnici Gradske kuće

vičanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine obilužio je jedan od četiri nacionalna praznik Dan velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena u Novom Sadu 1918.godine, u petak 23.novembra 2018.godine.
Svičanosti, koja je počela intoniranjem himne Republike Srbije “Bože pravde” i bunjevačke svičane pisme “Podvikuje bunjevačka vila” prisustvao je načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković,  Nedeljko Tenjović, v.d. direktora Kancelarije nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, Aleksandar Petrović, zamenik gardonačelnika Novog Sada  , Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku dilatnost ,zaminik pridsidnika Skupštine grada i predsednik Bunjevačke matice, Veljko Vojnić, pridstavnici institucija koji su posibno značajni za Bunjevce, ali I Srbiju.
Isprid grada Subotice gradonačelnika Bogdana Labana čestito je jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, Dan Velike narodne skupštine. Gradonačelnik je istako da je pre sto godina, zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti naših predaka, rođena sloboda.

“Naš grad, naša Bačka, naša Vojvodina postali su sastavni deo Srbije. Srbi, Bunjevci, Slovaci, Rusini, Rumuni i drugi narodi i nacije, izborili su se za svoju nezavisnost.Naša je obaveza je da odamo počast našim sugrađanima koji su odlučno, bez kalkulacija doneli odluku da 25. novembra 1918. godine učestvuju na Velikoj narodnoj skupštini i daju svoj glas o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje slobodarskoj Srbiji. Svojim glasom 25. novembra 1918. godine oni su potpisali dokument koji je predstavljao neopozivu odluku o posvećenosti najvažnijim ljudskim vrednostima. Danas su druga vremena u odnosu na 1918. godinu I politika našeg predsednika Aleksandra Vučića nije da vodimo ratove, nego da živimo u miru. Da gradimo bolju budućnost za našu decu. Zbog njih moramo biti svesni da je najveća vrednost biti čovek”, kazo je gradonačelnik Bogdan Laban.

Pridsidnica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, dr Suzana Kujundžić Ostojić osvrnula se na istorijski značaj 25.novembra 1918.godine, ulogu Bunjevaca i šta su ideje o Jugoslovenstvu donile Bunjevcima.

“Živimo jedan kontinuitet već jedan vik od tog velikog istorijskog datuma i vidimo da nismo pogrešili, krenuli smo u jednom pravcu koji ima svoj smer i smisao. Sačuvali smo svoje ime, posibnost i ovih dana očekujemo da bunjevački govor proglase jezikom.Poruka sa ove akademije je da smo još uvik tu i to je ono najvažnije. Imali smo kontinuitet i porid svi oni stvari koje su se dešavale. Dižemo glavu visoko, pogotovo danas, posle sto godina od tog velikog datuma. Vidimo da nismo pogrišili, da smo krenili u pravcu koji ima smer i smisao. Pridstoji nam, kao i svim drugim manjinama, čuvanje identiteta, jezika, kulture,  svega onoga što možmo čuvat, kroz Nacionalni savit, ali i kroz sve druge organizacije i udruženja, ali i kroz nas same, da budemo najbolji ambasadori”, zaključila je dr Suzana Kujundžić Ostojić.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovao je “Subotički tamburaški orkestar” I i KUDŽ „Bratstvo“, Nela Ivić je čitala odlomak iz priče „Ni mrtva u tuđini“ Mare Đorđević Malagurski, a Tihomir Vrbanović i Dušan Ivić govore Jaše Tomića i Blaška Rajića. Prikazan je deo dokumentarnog filma „Velikani srpske Vojvodine“.

Sandra Iršević
foto: suboticainfo I bunjevci.net

Autor članka

admin

Bunjevačka matica ima dugu tradiciju, a za cilj ima očuvati kulturnu i tradicijsku vridnost Bunjevaca i Bunjevki.