Ulica Braće Radić jedinstvena i uskoro bi trebalo da bude stavljena pod zaštituUlica Braće Radić jedinstvena i uskoro bi trebalo da bude stavljena pod zaštitu

Mnogi Subotičani smatraje da je ulica Braće Radić jedinstvena i jedna od najstarijih u gradu, sa predivnim drvoredom, starim i lipim zgradama i istorijom. U njoj su živeli mnogi viđeniji Subotičani, a sama ulica je rekonstruisana 2007. godine, kada čuvenu “žutu kocku”, zamenilo novo popločanje i rekonstruisana je komunalna infrastruktura u ulici. Kuća Janoša Brauhlera, stolara i industrijalca drvetom, podignuta je 1902.godine i jedina je označena kao spomenik kulture, a nalazi se na adresi Braće Radić 74, rečeno je u Savremenoj galeriji u Subotici, gde je otvorena izložba pod nazivom „Ulica Braće Radić u Subotici: Proces nastanka nepokretnog kulturnog dobra“. Jedna od autorki izložbe istoričarka umetnosti Nede Džamić, objašnjava da je cilj izložbe je da se da zaokruže proces nastanka prostorno kulturno-istorijske celine, jedne od najlepših ulica u gradu.
Od 47 objekata za koje je projektom utvrđeno da imaju neku spomeničnu vrednost, uspešno je identifikovano 30 osoba koje su do kraja 19.veka do druge polovine 20.veka gradiče svoje domove u ulici Braće Radić.
“Počev od Evangelističke crkve, pa sve do rimokatoličke Crkve svetog Đorđa, leva strana ulice je tokom 19.veka bila prostor na kome su živele bunjevačke zemljoposedničke porodice. Neretko su rođaci sa istim prezimenom zauzimali po nekoliko uzastopnih placeva, gradeći na njima svoje kuće I nastavljajući I dalje da žive u formi koja je podsećala na porodičnu zadrugu I očigledno iz nje proistekla”, objašnjava jedna od autorki izložbe i arhitektinja Gordana Prčić Vujnović.
Kuće koje su izgrađene pripadaju različitim stilskim pravcima I to: klasicizmu, eklektici sa stilskim obeležjima neorenesanse I neobaroka. Ovom izložbom i publikacijom, autorke su želele da zaokruže proces nastanka ulice Braće Radić kao nepokretnog kulturnog dobra.
Pre dve godine urađen je predlog o utvrđivanju ulice Braće Radić za spomenik kulture i predate jea Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Nakon toga, predlog je prosleđen Ministarstvu kulture I sada se čeka da bude prosleđen Vladi Srbije, koja proglašava nepokretno kulturno dobro, objašnjavaju autorke izložbe.

Sandra Iršević

Autor članka

admin

Bunjevačka matica ima dugu tradiciju, a za cilj ima očuvati kulturnu i tradicijsku vridnost Bunjevaca i Bunjevki.